Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2011.10.19.

Nyári hittantábor a Széchenyi István Általános Iskolában

Igen tisztelt Igazgató Úr!

Mindenekelőtt szeretném köszönetemet kifejezni magam, munkatársaim, főleg a táboros gyermekeink nevében azért a szeretetteljes segítségért, amellyel most nyáron, immár hetedik alkalommal támogatta táborunkat. Ezen a nyáron rajtunk kívül álló okok miatt csak július közepén tudtunk volna megnyitni a tábort, de az Ön segítségével már a szünidő első hetétől fogadhattuk a többségében újhegyi gyerekeket.

Külön köszönjük az anyagi támogatást, hiszen pénz nélkül nem tudtunk volna működni. Mivel táborunk lényegében ingyenes, csak az étkezéshez járulnak hozzá a szülők, így a kapott pénzből tudtuk fedezni az uszoda, a kirándulások, és a múzeumlátogatás költségeit.

Hittanos napközis táborunk már 16 éve egész nyáron fogadja a gyermekeket. Az országban ez az egyetlen ilyen hittantábor. Célunk a Tízparancsolat alapján nevelni a gyermekeinket. Felekezeti hovatartozástól függetlenül veszünk fel gyermekeket, ha vállalják, hogy az imában, a hittanórán (napi háromnegyed óra) és esetenként a templomi szertartásokon részt vesznek. Ezen a nyáron még iszlám és buddhista gyermekünk is volt.

Heti nevelési célkitűzéseinket, mint például engedelmesség, udvariasság, igazmondás, egymás segítése, hála stb. igen komolyan veszik a gyerekek. Minden délután számot is adnak arról, hogyan valósították meg ezeket. Beszámolnak aznapi élményeikről, meglepő tárgyilagossággal értékelik a saját viselkedésüket.

Táborunk már kezdet óta meghatározott rend szerint működik. Van kézműves foglalkozás, ajándéktárgyak készítése, papírmunkák, gyöngyfűzés és sóliszt gyurmázás, továbbá sütés-főzés. Péksüteményt is készítettek az Emberbarát Alapítvány sütödéjében, de virágágyakat is gyomláltak a gyerekek.

 
 

Kedden uszoda, illetve strandolás a program, az időjárástól függően.

Szerdán kirándulunk. Ebben az évben két autóbuszos országjárást tudtunk megvalósítani az Öntől kapott pénzből. Kecskeméten megnézték gyermekeink többek között a Szórakaténusz Játékmúzeumot és a Naiv művészek múzeumát, Gyöngyösön a Mátra múzeumban szakszerű vezetéssel láthattak sok érdekes dolgot. A Nemzeti Galériában megtekintették a Munkácsy trilógiát. Egy-egy délelőttöt töltöttek el két ízben a Sugár Játszóházban.

Külön köszönjük a két dunai evezős programot. Feledhetetlen élményt jelentett táborosainknak!

 
 

Csütörtök a különleges programok napja. Ilyenkor például a 10. kerületi Rendőrkapitányság vetített, képes bűn- és baleset megelőzési előadást tartott a táborban, valamint kerékpár, roller ügyességi versenyt rendezett.

Péntek a sportnap. Főleg ilyenkor vesszük nagy hasznát a műfüves foci- és kézilabdapályának, és – a kisebbek részére – a játszótérnek. Rossz idő esetén a hatalmas tornaterem nyújt sportolási lehetőséget.
Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre bocsátotta az aulát, ahol esős időben jól elszórakoztak gyermekeink az ott lévő játékokkal.
Gyermekeink nagy része hátrányos helyzetű családban él igen nehéz anyagi körülmények között. Számukra a táborunk az egyetlen nyaralási lehetőség. Az idén hat gyermek az első naptól az utolsóig nálunk töltötte a szünidőt, 12 gyerek pedig csak 1-1 hétre ment nyaralni a szüleivel vagy vidéki rokonokhoz.
Idén 16 pedagógus és öt közép- illetve főiskolás segítette munkánkat önkéntes alapon, fizetség nélkül. Többen két –három, sőt öt hetet is, töltöttek itt. Közülük három a Sapientia Egyetemen, illetve a PPKE – n tanuló hitoktatójelölt, ők a kötelező gyakorlatukat is nálunk teljesítették.
A gyerekekkel komolyabb gond nem volt, fegyelmezni szinte nem is kellett, és csak két jelentéktelen sérülés fordult elő. A tábort 66 családból 78 fő vette igénybe összesen. Egy-egy héten alsós és felsős csoportban összesen 30-45 gyerek volt. Két halmozottan fogyatékos gyerekünkkel a társaik megható figyelmességgel foglakoztak, segítették őket. Óvodás társaikat is nagy szeretettel vették körül.
Gyermekeink szerettek itt lenni, délutánonként alig lehetett hazaküldeni őket. Még vége sem volt a szünidőnek, azzal a kérdéssel álltak elő, hogy jövőre is, sőt a téli és tavaszi szünetben lesz-e tábor. Többen úgy fogalmaztak: itt az a jó, hogy nem lehet unatkozni.
Táborosaink évről évre visszatérnek. Az idén 78-ból 41 régi, már évek óta nálunk tölti a nyarat, vagy annak egy részét. Akik „kiöregedtek”, mint segítő ifik térnek vissza. Hogy itt mennyire szükség van a táborunkra, bizonyítja az, hogy a 78 gyerekből 44 újhegyi. Négy gyermekünknek szintén itt van bejelentett lakása, ide is járnak iskolába. Ideiglenesen azonban vidékre költöztek a nagyszülőkhöz, hogy a budapesti lakásukat kiadva tudják törleszteni a hitelüket. Őket Törökbálintról, Abonyból, Vecsésről, Mogyoródról hozták be a szülők naponta.
Bízunk benne, hogy vendégszeretetüket a jövő nyáron is élvezhetjük. Köszönetünket megismételve kívánunk az új tanévben jó munkát és sok sikert.

Üdvözlettel:
Verseczy Mária
Kőbányáért díjas pedagógus


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^