Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2011.07.04.

Kemence és kettős kereszt Újhegyen

Család! ,Haza! Összetartozás! Ebben rejlik a nemzet ereje.


Az „Összetartozás Napján” a Széchenyi Iskola udvarán, a nem oly régen megépített kemence körül találkoztak, a reggeli napfényben, az Újhegyiek, hogy emlékezzenek 1920. június 4-re, magyar nemzetünk történetének gyásznapjára. A trianoni döntés következtében az ország feldarabolására, melynek következtében olyan országgá lettünk, melyet önmaga vesz körül, s tagjaira szakadt szét. A kemence jelkép, mely a ház melegét adja. Hideg napokon köré gyűlnek az emberek, s csendben beszélgetnek, egymásra figyelve. De benne megsülhet az életet adó kenyér is, mely erőt ad az embernek a mindennapi munkájához. E jelkép mellé került most az iskolaudvaron egy másik jelkép, egy kettős kereszt is, melyet az emlékezni vágyók állítottak fel az összetartozás emléknapján. Szülök, nagyszülők, gyerekek jelenlétével és a Magyarok Szövetsége Kőbányai Szervezetével közösen emlékeztek meg e napról a kettős kereszt tövénél.

 
 

Az eseményen megjelent Ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész úr is, aki szólt az ünneplőkhöz, s megáldotta e helyet. Tokody Marcell helyi képviselő úr szintén köszöntötte a résztvevőket.


A rögtönzött kis kirakodó vásár mellett bográcsban készített étellel kínálták meg, az e napon erre látogatókat. Jövőre hasonló módon szeretnének az iskolával és az itt élőkkel közösen megemlékezni 1920. június 4-dikéről, az összetartozás napján.

Az alábbi linkekre kattintva a megemlékezésről készített videókat tekintheti meg:
http://www.youtube.com/watch?v=ZKRMp3ScrBc
http://www.youtube.com/watch?v=mD9sY9fKx60
http://www.youtube.com/watch?v=-ZptmX6g65w
http://www.youtube.com/watch?v=Rh2ENLlc4Wc

Sándor Zoltán igazgató;


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^