Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2011.05.09.

Tavaszi nyelvÉSZkedés a Széchenyiben

Április 8-án sok kis és nagy diák, valamint kísérőik igyekezett a Széchenyi István Magyar - Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába. A XII. Bendegúz Gyermek és Ifjúsági Akadémia országos nyelvÉSZ versenyének megyei fordulójára került sor ezen a szép tavaszi napon. Immár több éve rendezheti meg intézményünk ezt a versenyt. Az iskolai fordulók után a legjobbak képviselhették iskoláikat 1-8. osztályig, így 225 versenyző jelent meg.

 

A feladatlap összeállítói nem mindennapi helyzet elé állította a résztvevőket. Nemcsak magával a versenyhelyzettel, a megmérettetés izgalmával kellett a diákoknak szembe nézniük. A feladatok szólásokon, közmondásokon, klasszikusaink sorain keresztül, az anyanyelvi tudásukon kívül a nyelvhasználati, nyelvhelyességi ismereteiket is számba vette.

Napjainkban, amikor a gyerekek körében - pl. a facebook használatával - egyre jobban háttérbe szorul anyanyelvünk igényes, helyes használata, a felnőttek, a médiában hallottak sem segítik azokat, akik ilyen megmérettetésre vállalkoznak. Ezért már az is óriási jelentőségű, hogy évről-évre ilyen sokan jelentkeznek a „nyelvÉSZ” versenyre! Azokra, akik pedig a megyei fordulóig eljutottak, igazán nagyon büszkék lehetnek szülei, tanárai.

A gyerekek 45 perces munkájuk után izgatottan várták az eredményhirdetést. Míg a 8 kolléga a feladatlapok javításán dolgozott, addig a versenyzők közül voltak, akik filmet néztek, mások az aulában lévő léghokival, csocsóval, biliárddal, táblás játékokkal játszottak, de sokan kihasználták a szép időt, és a környéken tettek sétát a közeli Mély-tó körül.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen évfolyamonként az első nyolc helyezettnek tudtunk díjakat átadni, valamint az első helyezést elért diákok jutottak be a szegedi országos döntőbe. A Széchenyisek közül 3 tanuló jutott be a megyei döntőbe: Mihályi Levente, Pocsai Béla 1. osztályosok, valamint Ónódy Bence 4. osztályos tanuló. Igaz, hogy ők nem jutottak be az első 8 helyezett közé, de nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Ezen a délutánon ismét bebizonyosodott, hogy szerencsére sok tehetséges gyerek érdeklődik a magyar nyelv szépségei iránt. Reméljük, nemcsak velük, hanem egyre több új versenyzővel is találkozhatunk a jövő évi versenyen!

Képekben: itt

Buzási Attiláné tanító, a verseny szervezője


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^