Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2012.07.05.

Elbocsátásokkal jár az új tanév

Meglepetésre parázs vita nélkül fogadta el a képviselő-testület a 2012/13-as tanévre vonatkozó iskolai dolgozói létszámot. A rossz hír az, hogy azért az intézményeknek meg kell válni több alkalmazottjuktól.


Rendkívüli ülést tartott csütörtökön a kőbányai képviselő-testület, amelynek talán legfontosabb napirendi pontja a 2012/13-as tanévben indítható osztályok, csoportok, valamint pedagógus és iskolai dolgozói létszám meghatározása volt. A júniusi soros tanácskozáson szerepelt eredetileg a téma, de azért vették le akkor és hagytak egyben még két hét türelmi időt a megvitatásnak, hogy a lehető legjobb kompromisszumra tudjon jutni a hivatal az érintett nevelési, oktatási intézményekkel.


Konszenzusra jutottak


A napirend elején Csicsay Claudius Iván (MSZP) kifogásolta, hogy a SZMSZ-ben foglaltakhoz képest később jutott hozzá az előterjesztéshez, nem telt el a szabály szerinti 24 óra. Kovács Róbert polgármester (Fidesz) elismerte a hibát, ám hozzátette, hogy a tárgyalások és a végleges jóváhagyás miatt csúszott az anyag, de számításai szerint mindössze két órával kevesebb idő jutott az olvasásra a 24 órához képest.
A tanácsteremben szinte az összes kerületi tan- és nevelési intézmény vezetője megjelent, joggal hittük, hogy akár parázs vita is jöhet. Ehhez képest csendben ültek az igazgatók. Egyetlen tanár jelezte, hogy menet közben hozzá kíván szólni – ám a szándékát később visszavonta.
Aztán persze kiderült, hogy miért volt néma mindenki.


A polgármester felvezetőjében elmondta, hogy Budapesten talán Kőbánya volt az egyetlen kerület ahol az átlagosnál is magasabb összeggel dotálta az iskolákat, óvodákat, bölcsődéket az önkormányzat, és a 2013-as nehéznek ígérkező pénzügyi évre tekintettel a plusz feladatokból, szolgáltatásokból vissza kell venni. Megjegyezte, inkább átrendezésről van szó, mint kemény elvételről, és szerinte ez a csökkenés várhatóan nem fog az oktatás színvonalának csökkenésével járni.
Ezt erősítette. meg Révész Máriusz (Fidesz), az oktatás bizottság elnöke is. Mint mondta – és itt a magyarázat a szónélküliségre – az eltelt két hétben intenzív egyeztetést folyattak a vezetőkkel, és a kialkudott számokat, ha nem is boldogan fogadták el, azért vállalhatónak tekintették.
Elhangzott, hogy a köznevelési törvény a pedagógus létszámhoz viszonyíja az alkalmazható technikai dolgozók létszámát – Kovács Róbert szerint még a jogszabályban lévő kvótához képest is igyekeztek többet számolni.
A számokat böngészve kitűnik, hogy a tanárlétszámot tekintve erős alkudozás volt, a 2011/12-es tanévhez képest valamelyik többet alkalmazhat, valamelyik kevesebbet, de összességében nagyjából az iskolákban (általános és közép) 6 fővel kevesebb pedagógus dolgozhat szeptember elsejétől. A technikai személyzetet nézve annyival borúsabb a kép, hogy kb. 55 fővel kevesebbet foglalkoztathatnak az intézmények. Az ezekre vonatkozó határozati javaslatokat ellenzéki elutasítás mellett fogadta el a testület.


Mennyi a jogos juss?


A következő napirend öt iskolát érintett. Az Új Széchenyi Terv keretében hirdették meg a úgynevezett „Innovatív iskolák fejlesztése” című pályázatot, amelyen indul a Fekete István Általános Iskola, a Janikovszky Éva Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Kada Mihály Általános Iskola, Keresztury Dezső Általános Iskola és a Szent László Általános Iskola. (Eredetileg a Széchenyi Általános Iskola is jelezte részvételét, de később jelezte, mégsem kíván indulni.)
A megfogalmazás szerint a pályázat segíti „a megújuló, magasabb szakmai színvonalon működő köznevelési rendszer működését, az oktatás és képzés minőségének és hatékonyságának javítását, kiemelten az idegennyelvtudást, digitális írástudást, vállalkozói-, életpálya-építési, életviteli és egészségfejlesztési készségeket, kömyezettudatosságot, aktív állampolgárságot, valamint elősegítse az egész napos iskolai nevelés és foglalkoztatás elterjesztését”. Ha az iskolák sikerrel járnak, akkor „fejenként” 150 millió forintot, összesen 750 milliót nyerhetnek el.


Tokody Marcell (Jobbik) és Élő Norbert (DK) is kifogásolta, hogy a pályázati anyag előkészítésébe bevont Aditus Zrt.-nek – amennyiben pozitívan bírálja el a kiíró – előkészítés címén 20,574 milliót, sikerdíjként 85,725 milliót, összesen 106,299 milliót kellene kifizetni. (Az előterjesztés szerint az összeget a hat iskolára együtt kalkulálták.) Elő Norbert megemlítette, hogy az Aditus képviselőjének neve megegyezik egy kispesti fideszes önkormányzati képviselőjével, és ez szerinte felettébb gyanús.
Kovács Róbert azt mondta erre, hogy mivel nyílt közbeszerzési pályázat volt, az indult, aki akart, senki hátterét nem vizsgálták, de nem is dolguk ez. Ami a pénz illeti: Kovács szerint törvény alapján ennyi járhat.
Néhányan még elpolemizáltak a mostani közbeszerzési törvény és eljárás sajátosságairól, komplikáltságáról, és abban szinte „nagykoalíciós” egyetértés alakult ki, hogy ez nem jó, de kénytelenek alkalmazkodni hozzá. Tóth Balázs (LMP) érdekes dolgot pendített meg: ugyan a közbeszerzés címén odaítélt pénzek jogszerűek, de egyúttal az ilyen pályázatok útján szivattyúzzák ki a milliókat az államtól, mivel bizonyos szakterületeken jóformán csak egyetlen szolgáltató tevékenykedik, ha kell, ha nem ő lesz mindig a nyertes. Épp e borzalmas állapot miatt nem szavazta meg az előterjesztést. A képviselő-testület azonban támogatta az iskolák részvételét.


Asztana vagy Kazah utca lehet


Ezután egy igazán figyelemreméltó napirend következett: Tarlós István főpolgármester kereste meg a hivatalt, hogy a mostani Salamon utcát nevezze át a helyhatóság Asztana utcának. Asztana Kazahsztán főváros, és mivel mostanában intenzívek az államközi magyar-kazah kapcsolatok, ezért Tarlós szerint ilyen módon lehetne tisztelegni a partner felé.
A vita során aztán abban maradtak, hogy a Salamon utca helyett egy másik, a Mongol utca vonalába eső névtelen, lakóházakat nem érintő közterületet javasolnak a főpolgármesternek. És nem is az Asztana utcát tartanák jónak, hanem Kazah utcát, lévén mint népcsoporti elnevezés illeszkedne a Bolgár utca, Mongol utca, Örmény utca vonalba. Ezt a két javaslatot fogadták el.


Írta: Raffai Ferenc


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^