Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2012.01.14.

„Ha egy buliban vagy- akár akarjuk ezt mi felnőttek, akár nem-, te döntesz. Dönts jól!”

A Kőbányai Széchenyi István Magyar- Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola „Szermentesség, józanság, tiszta tudat, önreflexió, lelki fejlődés” címmel sikeresen pályázott a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet KAB-ME-11-A, Kábítószer prevenciós programok támogatására kiírt pályázatára.

A program egyik, a napokban megvalósult eseménye során, Kurdics Mihály nyugalmazott rendőr alezredes, a Bács- Kiskun megyei rendőrkapitányság volt bűnügyi osztályvezetője, a Kecskeméti Főiskola oktatója, a téma hiteles előadója tartott drog prevenciós foglalkozásokat iskolánk hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosai számára. Alezredes úr 1984 óta foglalkozik kábítószeres ügyek felderítésével és a megelőzés, a drog prevenció gyakorlati kérdéseivel. Szakmai tapasztalatok birtokában könyvet is írt e témában. Nyugállományba vonulása óta az ország egész területéről, sőt Felvidék, Erdély és Székelyföld magyar iskoláiból is rengeteg helyre hívják drog prevenciós előadások megtartására.

A tanulóknak tartott foglalkozás célja volt, hogy a gyerekek ne csak tiltást halljanak, hanem pozitív viselkedési minták bemutatására is sor kerüljön, konstruktív megoldási stratégiákat ismerjenek meg, legyenek tisztában, hogy milyen egészségre gyakorolt hatása van, és milyen jogi következménnyel járhat a droggal kapcsolatba kerülés. Fontos, hogy tudatosodjon: a kipróbálás csapda, a nemet mondás a pozitív döntés lehetősége. Tévhitek, félreértések tisztázására, megtörtént esetek megbeszélésére, értékelésére került sor, a rendőrtiszt megtörtént eseteinek, tragikus tapasztalatainak bemutatásával.

A pedagógusoknak, szülőknek tartott foglalkozás - „ A kábítószer legyőzéséhez az az első lépés, hogy többet tudunk róla, mert csak így segíthetünk másoknak is erősebbnek lenni”-, során a pedagógusok és a szülők megismerték a tiltott drogok, kábítószerek világát. Ismereteket szereztek a leggyakrabban előforduló szerekről, drogszerű anyagokról, pótszerekről. Választ kaptak arra, hogy mit tegyenek, kihez forduljanak segítségért, ha baj van. Hogyan ismerhetik fel környezetükben a drogfogyasztó fiatalt, a gyanútól a vészjelekig milyen pszichés -, testi tüneteket tapasztalhatnak, milyen magatartásbeli változásokkal szembesülhetnek, milyen gyanút keltő tárgyakat fedezhetnek fel gyermekeiknél, tanítványaiknál. A korai felismerés már fél győzelem. A pedagógusok és a szülők demonstrációs anyag segítségével tapasztalatot szerezhettek az előforduló kábítószerek felismerésében is.

A lendületes, érzelmeket is megmozgató, helyenként sokkoló előadás remélhetőleg sokáig megmarad a gyermekek és felnőttek emlékezetében, és segít a helyes döntést megvalósításában, hiszen, ahogy alezredes úr mondta: „a kábítószer itt van testközelben” „nem lehet divat a halál”.


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^