Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum 2012.01.04.

A munka teszi az embert, emberré…?!

Az Újhegyi lakótelepen is és az ország több pontján munkanélküliek, hajléktalanok tengetik, az életüket, a lét és a nem lét határán, s reménnyel vonszolják ömnaguk szekerét, a holnapi nap reményében…?! A túlélésért küzdenek, akár a „megélhetési bűnözést” is vállalva! Mindenük odalett! Élő halálra ítéltként már, csak az „emberi méltóságuk” maradt nekik. A munka teheti az embert emberré…!? S adhat értelmet, az emberit életnek – mondja az írás!

Örömmel mutatom be, az elmúlt heti munkáját, négy újhegyi hajléktalannak, akik a piros iskola környékén tevékenykedtek. Összegyűjtötték a szemetet, és a falleveleket, amit a szeles idő ide sodort a lakóházak közül…?! 5 órai elfoglaltság. Jó érzés. Elégedettség. Emberi szó, és némi evés, és egy fürdés lehetősége, elég már ahhoz, hogy a lakóközösség érdekében dolgozzanak a helyi hajléktalanok.

A piros iskola igazgatója folyamatosan jó kapcsolatot ápol az újhegyi hajléktalanokkal. Ha végig meg a sétányon előre köszönnek neki! Gyakran kérdezik tőle, hogy nincsen e valami munka? Vagy! Nem kell e segíteni valamit? Igazgató úr! Így került sor az ünnepi készülődés során, erre az önzetlenséget tükröző egymásra figyelésből származó, emberiességi, együttműködő munkavégzésre is.

Egy kávé, egy szelet kenyér, egy meleg ebéd, s némi emberi körülmény, elég volt ehhez. A munka végeztével egy cigaretta, négyüknek, s négy sör, mértékkel volt az „apanázs”, a nap végén..! az igazgató úr jóvoltából. „De jó lenne, ha nem csak így karácsony felé lenne emberi méltóság, s szeretet a telepen élők között…?!” Tanulság: csak a szép környezetben melegedhetnek fel a szívek, s az emberi szeretet lángja…!


vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^