Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Cikkarchívum

Közéletiségre nevelés a Széchenyi István Általános Iskolában

Hogyan működik a diákönkormányzat a Széchenyi István Általános Iskolában?
Diákönkormányzat, vagy ahogy a legtöbben mondjuk: DÖK. Mit is jelent ez a szó?Karinthy Frigyes jó tanulója valószínűleg minden különösebb gondolkodás nélkül határozná ezt meg. Szinte hallom a hibátlanul megfogalmazott, tökéletesen összeszedett gondolatsort: "A tanulók érdekeinek képviseletére létrehozott, döntési, egyetértési és javaslattételi joggal felruházott testület, melynek tagja lehet az iskola valamennyi diákja."

A tanuló felelete: jeles.
Ahhoz azonban, hogy egy iskola is jelest kapjon diákönkormányzatból, e szavakat tartalommal kell megtöltenie. Ez pedig nem könnyű feladat. Sok munkát és együttműködést kíván diákoktól és tanároktól egyaránt. Ha azonban sikerül, igen nagy eredménye van. Először is, egy rövidtávú - az iskola szereplői az adott tanévben lebonyolított programoknak köszönhetően jól érzik magukat, tartalmasnak tartják a diákéletet. Másodszor pedig egy hosszú távú - a tanárok játszva taníthatják meg a tanulókat - a jövő állampolgárait - a demokrácia játékszabályaira.
DÖK. Ezt a rövidítést nemcsak így értelmezhetjük: Diák - Ön - Kormányzat.

D
, azaz DÖNTS!
A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy az eléjük kerülő kérdésekben véleményt kell nyilvánítaniuk. Döntéseket kell hozniuk, mert ha nem teszik, lehetőségeket veszítenek el. Megtapasztalják azt is, hogy a döntéseknek súlya van.
Ennek megtanulására alkalmasak a képviselő választások, az elnökválasztás, a diákigazgató választás stb.

Ö
, azaz ÖNMAGUNKÉRT.
Azt is meg kell érteniük, hogy mások nem fognak az ő céljaikért síkra szállni. Ha valamit szeretnének, nekik kell megtenni a változtatáshoz szükséges lépéseket.
Erre jó gyakorló terep a házirend felülvizsgálata, javaslattétel, az igazlátó nap.

K
, azaz KULTÚRÁLTAN.
El kell sajátítaniuk azt, hogyan kell megszólalni egy diákközösség előtt, egy iskolai fórumon, vagy ha az iskolavezetőség elé tárják javaslataikat.
Ennek megtanulására alkalmas az igazlátó nap, a diákigazgatók kampánybeszéde, felszólalás a KÖD gyűlésén.
Mindezek után pedig mi, patronáló pedagógusok reménykedünk, hogy a demokrácia csírái szárba szökkennek majd ebben az új nemzedékben.

Pádár Lászlóné DÖK patronáló tanár

vissza a hírek tartalomjegyzékéhez


 

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
BEISKOLÁZÁS
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^