Házirend Nevelési és oktatási programunk Ken programunk Beiskolázás Mérések
Iskolánk névadója
Bemutatkozás Vezetők Nevelőtestület Alapítvány Sportegyesület Diákönkormányzat

Határtalanul!

Határtalanul! 2017

Határtalanul! pályázattal Szlovákiában

Mikszáth nyomában

Iskolánk idén harmadik alkalommal vitt el hetedik évfolyamos tanulókat határainkon túl élő magyarlakta vidékekre kirándulni. Az előző két alkalomtól eltérően ebben az évben nem Székelyföldre, hanem a Felvidékre szerveztünk utazást. Három osztályból összesen 47 tanuló vett részt az ötnapos szlovákiai barangoláson.

Célunk volt, hogy diákjaink amellett, hogy eljutnak a Mikszáth Kálmánhoz köthető helyszínekre, és más magyar vonatkozású történelmi és irodalmi helyszínekre, bepillantást nyerjenek a külföldön élő magyarság mindennapjaiba is.

Magát az utazást ráhangoló programok előzték meg. Először a Magyarok Házában a Mi, magyarok című kiállítást tekintettük meg. Később egy előkészítő órán a résztvevők megismerkedtek a Felvidék történelmével, majd az öt nap részletes programjával. Egy héttel az indulás előtt felvidéki ételt sütöttek a lányok, valamint játékos vetélkedőkkel készültünk a kiválasztott témánkból: Mikszáth Kálmán, illetve a felvidék várai, történelmi személyei és a hozzájuk köthető helyszínek.

Utazásunk első állomásaként Mikszáthfalván látogattuk meg a Mikszáth emlékházat. A múzeum az író szülőházának helyén áll. A tárlatvezetést követően az udvaron Mikszáth korabeli játékokkal ismerkedtek meg a gyerekek. A Mi, magyarok kiállításon már találkoztak a palóc tájszólással, amit most vezetőnk személyén keresztül élőben is meghallgathattak. Ezt követően Alsósztregovára utaztunk, ahol meglátogattuk a Madách-kúriát, megnéztük az emlékkiállítást. Madách Imre itt írta valamennyi jelentős művét, köztük Az ember tragédiáját is. Felolvasást tartottunk a műből. Ezt egy kiselőadás előzte meg, melyre még otthon készültek fel a gyerekek. A parkban lévő síremléket is megtekintettük...


Teljes cikk: http://szechenyi-bp10.sulinet.hu/cikk/Hat%C3%A1rtalanul%202017.pdf


 

  

A TANÉV FŐBB ESEMÉNYEI

CIKKARCHÍVUM
KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTA
BEISKOLÁZÁS
EREDMÉNYEK
GALÉRIA
KAPCSOLAT
TÉRKÉP

© 2007. Budapest Kőbányai Önkormányzat Széchenyi István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola   Lap tetejére ^^